Co z partiami zakażonej metki z Zakładów?

W tym tygodniu Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła salmonellę w Kiełbasie surowej Metka Tatarska 200g Zakładów Mięsnych Łuków.

Jak się okazuje skażenie bakteriami dotyczyło jednej z pięciu próbek pobranych do analizy. O odkryciu zrobiło się głośno za sprawą lokalnych mediów.
Jednak jak zapewniają przedstawiciele Zakładów Mięsnych, cała „wadliwa” partia metki zaczęła być niezwłocznie wycofywana ze sprzedaży pod nadzorem organów urzędowej kontroli żywności.
Według informacji producenta, w tym momencie niemal cała podejrzana partia metki powinna być już wycofana z obiegu i klienci mogą bezpiecznie kupować ich wyroby. Natomiast jeśli natraficie Państwo na jakikolwiek produkt spożywczy, który wzbudza Wasze podejrzenia, należy skontaktować się z miejscowym oddziałem Sanepidu – ul. Spółdzielcza 4, tel.: 25 798 21 97 i przekazać próbkę do badań.

Bakteria salmonelli może powodować choroby związane z układem pokarmowym, takie jak biegunka, nudności, wymioty i gorączka. Z tego powodu zaleca się ostrożność przy spożywaniu produktów, w których wykryto tę bakterię.