Uczennice z technikum żywienia Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie (tzw, Bepu) znalazły się w top 10 szkół gastronomicznych w kraju.
Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga – uczennice z klasy II, reprezentowały łukowską szkołę na Kulinarnym Pucharze Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Impreza odbyła się w piątek (10 marca) w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Udział w niej wzięło 10 dwuosobowych zespołów z całej Polski.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, wykorzystując przy tym produkty regionalne i sezonowe. Zwycięską potrawą naszych dziewcząt była wykwintna grasica cielęca na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelska lemieszka skąpana w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu.
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a jego realizacją zajęła się Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie otrzymało patronat honorowy od Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającego najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Patronat medialny sprawował „Przegląd Gastronomiczny”.